Thema 4 – Een zorgzame stad !
Een leefbare stad is een zorgzame stad. We mogen niemand achterlaten. Zorg en diensten moeten dichtbij zijn, bereikbaar en makkelijk toegankelijk voor iedereen. En een goed ondersteund sociaal netwerk en verenigingsleven voorkomen eenzaamheid en individualisering. Ook onze (huis)dieren zijn onze vriend en verdienen onze zorg.
De stadsdiensten moeten meer bereikbaar zijn, ook in de deelgemeenten en niet enkel digitaal. Het stadsloket moet meer open zijn buiten de kantooruren. Een inloopbalie (zonder afspraak) moet altijd beschikbaar zijn voor courante vragen. De stadsdiensten dienen de neutraliteit te bewaren.
Het verenigingsleven is de smeerolie van de gemeenschap. We stimuleren en ondersteunen buurt- en jeugdbewegingen, sport- of hobbyclubs, kunst- en cultuurevenementen waar inwoners mekaar ontmoeten en samen genieten van hun vrije tijd en van elkaar.
We dragen zorg voor onze senioren en kwetsbare inwoners. Senioren zijn de snelst groeiende bevolkingsgroep in onze stad. De zorg moet dichtbij blijven. We streven naar een hoofdrol voor AZH in het integratieproject met AZ Turnhout. Het aantal assistentiewoningen (gedeelde zorg) moet sterk worden uitgebreid, mantelzorg moet worden gestimuleerd. We zetten in op alle moderne middelen en investeren in zorgtechnologie die naar een betere en langere thuiszorg kunnen leiden.
Extra sociale woningen, evenwichtig gespreid in de stad en de deelgemeenten, zijn nodig om de wachtlijsten te verminderen, om gettovorming te voorkomen en de integratie en verdraagzaamheid te bevorderen. Sociale woningen moeten worden toegewezen aan wie er het meest nood aan heeft, via eerlijke en transparante procedures zonder dat de bewoning een levenslang recht is. Een efficiente vermogenscontrole door de OCMW diensten moet misbruik voorkomen, ook voor de toekenning van een leefloon.
Betaalbaar wonen moet mogelijk blijven voor jongeren en jonge gezinnen.
Steeds meer jongeren kampen met psychische problemen en vinden moeilijk aangepaste hulp. Ook voor hen moet zorg kortbij zijn.
We laten niemand achter, ook letterlijk. De Lijn moet een vaste verbinding tussen de stad en de deelgemeenten verzekeren. Essentiële publieke diensten moeten ook in de deelgemeenten blijvend worden aangeboden. Stadsdiensten en politie moeten ook op niet-digitale wijze te raadplegen zijn. Het politiekantoor moet maximaal en ook op spontane wijze, zonder afspraak bereikbaar zijn.
We dragen zorg voor onze (huis)dieren en vragen ook aan hun baasjes om verantwoordelijkheid te nemen. We investeren in een doeltreffend zwerfpoesenbeleid en bestrijding van ongedierte.
Onze overledenen en hun dierbaren verdienen een propere, waardige rustplaats.