Stadslijst 2.0

Een groot hart voor Herentals, Noorderwijk en Morkhoven.

Thema 1 – Goed bestuur voor een financieel gezonde stad !

De extreem hoge uitgaven in combinatie met de (te) hoge schuldgraad per inwoner bedreigen de welvaart van de volgende generaties Herentalsenaars. De rekeningen van de stad moeten dringend op orde worden gebracht.  Niet door meer belastingen te heffen, wel door beter en efficiënter te besturen, te besparen op de kosten en een rem te zetten op nog meer megaprojecten.

Tijdens de voorbije legislaturen leefde het stadsbestuur op grote voet. Er werd (te) veel geld uitgegeven aan megaprojecten zoals de kunstencampus en het nieuwe politiekantoor, die bovendien slecht werden opgevolgd en waarvan de meerkosten maar blijven oplopen. Miljoenen euro’s gingen naar externe studiebureaus en consultants, die dikke beleidsnota’s produceerden voor nog meer grote projecten waarvoor ondertussen geen geld meer is.

Volgens de algemeen directeur van de stadsdiensten leveren we ‘4-sterren diensten’ aan alle gemeenten van Neteland (o.a. zwembad, Netepark, bibliotheek, Neteland Welzijn en Zorg, deeltijds kunstonderwijs, en nog veel meer…). Maar voor deze centrumfuncties worden we niet (voldoende) vergoed, noch krijgen we hiervoor de belastinginkomsten van Olen, Herenthout, Vorselaar of Grobbendonk. De enige kans om deze scheve situatie recht te trekken en de slechte financiële situatie op te lossen, het fusieproject Neteland dat werd ondersteund door een overgrote meerderheid van de betrokken gemeenten, werd onvoldoende voorbereid en na geruzie in het stadsbestuur over ‘de postjes’ op een onprofessionele manier gekelderd. Er zouden nl. 4 van de 5 burgemeesters en 74 van de huidige 113 raadsleden verdwijnen, wat een grote besparing zou geweest zijn! Herentals liep hierdoor zo’n 55 miljoen euro Vlaamse schuldovername en inkomsten uit het Gemeentefonds mis!

Door de combinatie van te veel uitgaven en de gemiste kans op schuldvermindering bleef er weinig geld over voor de ‘basics’. Het bestuur investeerde zo goed als niets in het onderhoud van de wegen, voet- en fietspaden. Onze stad takelt zichtbaar af. Het centrum van Herentals is een van de meest onveilige van Vlaanderen voor de zwakke weggebruikers, getuige de vele ernstige ongevallen.

Indien de trend van over-spenderen door het huidige bestuur zich verderzet en de groei van de schuld niet wordt gekeerd zullen om de eindjes aan mekaar te knopen in de nabije toekomst de belastingen onvermijdelijk gaan stijgen.

Wij vinden dit niet getuigen van goed bestuur, noch gezond financieel beleid.  Wij willen het anders aanpakken om de zaken terug op orde te stellen.

Met Stadslijst in het bestuur:

  • Geen belastingverhoging.
  • Geen megaprojecten, maar enkel slimme investeringen die onmiddellijk renderen en waarde creëren voor onze inwoners;
  • Schaalvergroting op niveau Neteland en samen investeren met de Neteland gemeenten voor projecten is een economische logica en de enige weg naar financiële gezondheid van de stad.
  • Zoveel mogelijk privaat-publieke samenwerking (sport, cultuur, recreatie, parkeermogelijkheden…), zodat de investeringen haalbaar en betaalbaar zijn;
  • Geen studiebureaus met ‘knip- en plakwerk’ uit visiedocumenten van andere gemeenten, maar visieontwikkeling door de bestuurders in samenwerking met de kenners van het terrein: onze eigen stadsdiensten en geëngageerde inwoners;
  • Focus op het herstel van onze stad met onmiddellijk zichtbare verbeteringen;
  • Meer aandacht voor het (financiële) belang van de Herentalsenaar bij privatisering en verzelfstandiging zoals bv. AZ Herentals akkoorden, AZH-integratie met AZ Turnhout, verzelfstandiging van St.-Anna woonzorgcentrum… Elk scenario waar de kosten worden gemutualiseerd en enkel de winsten worden geprivatiseerd moet worden vermeden.;
  • Financiële onderbouwing van elk initiatief of voorstel: hoe en wie betaalt?;
  • Economie stimuleren: horeca, middenstand en bedrijven aantrekken;
  • Prioriteit voor kerntaken: netheid openbaar domein, veiligheid, leefbaarheid, duurzaamheid. Sneller “de schup in de grond” voor zichtbare verbeteringen. Back to basics!;
  • Herentals als centrumstad en drijvende kracht in de regio Neteland. Implementatie van een sluitend financieel model voor vergoeding van geleverde diensten aan andere gemeenten.
  • Op termijn is een modernisering van de kantoren voor de stadsdiensten zeker nuttig en nodig, maar dan wel op een verstandige en duurzame manier. Momenteel heeft de stad niet de financiële middelen om al deze investeringen te financieren zonder impact op de belastingen van de inwoners en is het geen eerste prioriteit. Een vernieuwde stadsfeestzaal in het centrum is dat wel. Wat de locatie van het administratief centrum betreft zijn wij eerder voorstander om dit op de huidige locatie aan de rand van het centrum te behouden, gezien de beperkte parkeermogelijkheden en de mobiliteitsimpact van een drukbezocht stadsgebouw in het centrum. Een combinatie met een vernieuwde bibliotheek moet zeker worden overwogen.