Stadslijst 2.0

Een groot hart voor Herentals, Noorderwijk en Morkhoven.

FB post Politicasters 2200 op 22-01-2024 – Spaghettifestijn Stadslijst 21 januari

Hans kijkt vooruit

Een ‘echte’ receptie was het niet bij Stadslijst, wel een Breugheliaans spaghettifestijn om het jaar goed in te zetten. Enkele honderden eters zakten gisteren af naar zaal ’t Hof. Er werd dus stevig geknoeft, fors gedronken en gemoedelijk gekeuveld. Saaie en ellelange speeches bleven uit. Om maar te zeggen: de Hansen Horemans en Vets hielden het ‘gezellig’.

Hans Vets nam wel even de tijd om Stadslijstgewijs een blik te werpen op de toekomst. “Het kan beter in Herentals, veel beter. Ik las de gemeentemonitor er even op na, daaruit blijkt dat er bepaalde zaken echt wel slecht zijn. Zo heeft maar 22% van de bewoners vertrouwen in het huidige bestuur. Het financieel beleid is ronduit slecht, met een van de hoogste uitgaven en schuld per inwoner in Vlaanderen. We vroegen daar uitleg over, maar kregen voorlopig slechts summiere antwoorden op onze vragen. Maar daar laten we het niet bij. Mobiliteit en verkeersveiligheid zijn problematisch. Meer dan het dubbel van het gemiddeld aantal zwaargewonden bij ongevallen met fietsers en voetgangers in Herentals, onacceptabel!”

Volgens Hans Vets moet alles dringend op orde gebracht worden. “Neteland, de fusie tussen die gemeenten, geloof mij, die komt er onvermijdelijk aan. Herentals als centrumstad met daarrond 6 dorpskernen die hun eigenheid bewaren, dan zit je plotsklaps met 70.000 inwoners. Dan moet je je zaken op orde hebben en een professionalisering van het bestuur.”

Hans, die als CEO een lange ervaring heeft bij verschillende bedrijven, benadert het bestuur dan ook bedrijfsmatig. “Een stad moet bestuurd worden als een bedrijf. Je moet groeien en als je dat niet doet, ga je de financiële situatie niet aankunnen, zeker nu er vanuit de hogere overheden nog meer verantwoordelijkheden en taken naar de gemeenten worden geduwd. Ik wil politiek voeren op de manier zoals ik een bedrijf leid, met aandacht voor de burger als inwoner (onze klanten), de burger als belastingbetaler (onze aandeelhouders) en de burger als gemeentemedewerker (de interne organisatie). En daarvoor heb je sterke en bekwame mensen nodig. Mensen die de goesting en de tijd hebben en niet links en rechts bijschnabbelen of politieke carrières nastreven. Partijidealen en ego’s staan vaak goed bestuur in de weg.”

‘Ik kan niet niét-leiden’

Hans Vets blikt met veel ambitie naar de toekomst. “Ik ben mij ervan bewust dat de Stadslijst eigenlijk de underdog is tussen al die traditionele partijen die veel subsidies ontvangen en die hier al jaren aan het roer staan. Als Herentals wil veranderen, moet het ook willen vernieuwen in het bestuur. Ik steek dat niet onder stoelen of banken, ik ambieer de burgemeesterspost. Ik wil optreden in het algemeen belang. Geen postjespakkerij maar Herentals, samen met iedereen die dat ook wil, besturen in het belang van iedere inwoner, ongeacht diens afkomst of geloof. Wederzijds respect en verdraagzaamheid draag ik hoog in het vaandel. Ik verwacht respect voor de waarden van de mensen die hier zijn geboren, maar heb evenveel respect voor elke persoon die zich wil integreren en die wil bijdragen aan onze maatschappij. Mocht ik mee kunnen besturen, dan zal ik mij voor meer dan 100% inzetten en geen andere postjes cumuleren. Ik doe dit niet voor het geld, maar zal mij belangeloos inzetten voor alle burgers en een beter Herentals. Zoals ik o.a. ook aan de krant De Tijd heb gezegd, zal ik mijn inkomsten wegschenken aan onze partij of andere goede doelen die het belang van de Herentalse burger nastreven.”

Over de komende verkiezingen is Hans Vets duidelijk: “Ik wil constructief bijdragen aan een beter Herentals. Ik wil dus mee besturen en samenwerken met iedere partij die het belang van Herentals en zijn burgers op de eerste plaats zet. En ja, dat is de aard van het beestje: ik kan niet niét-leiden.”

Tekst: El Caballero de la Triste Figura

Foto’s: El Caballero en Marcel Nelis (merci, Marcel!)

online: Politicasters 2200 – Spaghettifestijn Stadslijst 21-01-24

Vond je dit bericht leuk? Deel het met je netwerk!