Stadslijst 2.0

Een groot hart voor Herentals, Noorderwijk en Morkhoven.

Thema 2 – Een propere en leefbare stad, met veel beleving !

Veel inwoners zijn het erover eens: Herentals, Noorderwijk en Morkhoven hebben in de loop der jaren feel good en uitstraling verloren. Door slimme, efficiënte ingrepen met een snelle return kunnen we het karakter van onze stad en deelgemeenten herstellen en ze weer aangenamer, mooier en leefbaarder maken.

Stadsontwikkeling en Ruimtelijke Ordening

Stadsontwikkeling betekent voor ons in de eerste plaats  herstel van de “basics”. Het grootste deel van het budget moet gaan naar het hoognodige herstel van de infrastructuur (voet- en fietspaden, straten, pleinen) i.p.v naar dure megaprojecten.

Verdichting door beperkte hoogbouw aan de rand van de stad zijn nodig om de groene longen in het centrum te kunnen vrijwaren, de bereikbaarheid te maximaliseren en de impact op de mobiliteit in het centrum te minimaliseren. Om het historische karakter van de stadskern en de dorpskernen te vrijwaren vermijden we appartementisering in het centrum. Extra woongelegenheid in het centrum moet voornamelijk gecreëerd worden door inbreiding: binnen de bestaande bebouwing. Alle ontwikkelingen moeten op maat zijn van de omgeving.

Het stadscentrum en de dorpspleinen moeten een pleinfunctie krijgen, met beperkt en kort (gratis) parking , ruime terrassen voor de horeca, ruimte voor free podium, kiosk … We moeten actief onderzoeken waar parkingdelen mogelijk is. Samen investeren kost minder belastinggeld!

We stimuleren en faciliteren de inzet van duurzame technieken voor de vergroening van onze energievoorziening: windmolens en geothermie horen eerder thuis in industriegebieden en aan de rand van de stad, zonnepanelen en warmtepompen in het centrum.

Een vuile stad trekt meer vuil aan. We stimuleren onze inwoners om de weg vinden naar het containerpark en het achterlaten van zwerfvuil wordt kordaat bestraft. Het is spijtig, maar een mentaliteitswijziging werkt vaak alleen als mensen het voelen in de portemonnee.

Samen-leven en community building

Onder- of onbenut patrimonium (kerken, kapellen, openbare gebouwen…) moeten we een nieuwe of aanvullende waardevolle bestemming geven in community building. Langdurig leegstaande panden lenen zich vaak tot het omvormen tot ontmoetingsplaatsen en kunnen worden aangewend voor de jeugdbeweging of andere verenigingen. We willen meedenken met privé-eigenaars van leegstaande panden en investeerders aantrekken.

Er is te weinig veilige en comfortabele accommodatie voor onze jeugd in Herentals. Naar Scandinavisch model willen we graag breed toegankelijke ‘community houses’ creëren waar kinderen, jongeren en ook ouderen kunnen samenkomen, creatief aan de slag kunnen zonder te ‘moeten’ en waar de toegang tot ‘een fijne babbel’ of wat extra ondersteuning erg laagdrempelig is.

Het contact met kinderen en jongeren van verschillende aard, nationaliteit en/of functioneren waar ze samen laagdrempelig de vrije tijd kunnen beleven en leren samen-leven met betrokken volwassenen dichtbij is een verrijking voor iedereen. It takes a village to raise a child. (Haïm Omer).

Toerisme en Cultuur

We hebben veel parels, maar blinken ze onvoldoende op of laten ze zelfs ongebruikt. De monumenten (stadspoorten, lakenhal… ) verdienen een elegantere uitlichting. Toeristische hotspots verdienen een upgrade: jachthaven, toeristentoren, stadspark, groenperken…

 Deelname aan cultuur werkt verbindend en is welzijn verbeterend. Het is de taak van de stad als overheid het belastinggeld te besteden met gelijke kansen op cultuurervaring voor alle inwoners. Verbindende initiatieven steunen we vanuit de stad. We waken mee over het evenwicht tussen kleinschalige en grotere, commerciëlere evenementen.  In het aanbod van het cultuurcentrum moeten zowel populaire voorstellingen als producties voor de meerwaardezoeker een plaats krijgen.